W dalszym przebiegu ustalamy dawkowanie insuliny na podstawie wysokosci poziomu cukru we krwi

Wieczorem tegoż dnia zlecamy jeszcze zrobienie wlewu doodbytniczego metodą kroplową z 1 litra 5 % roztworu cukru gronowego, a w pół godziny po rozpoczęciu kroplówki wstrzykujemy podskórnie 10 j. insuliny. W dalszym przebiegu ustalamy dawkowanie insuliny na podstawie wysokości poziomu cukru we krwi określanego co 3 – ,4 godziny metodą kolorymetryczną. Po operacji podajemy w ciągu dnia 100 – 150 g węglowodanów oraz białka – 1 g na każdy kilogram wagi ciała. Pozostałą liczbę kalorii pokrywamy tłuszczem. W przypadkach nienagłych zużywamy przeciętnie tydzień czasu na przygotowanie chorego do operacji. [przypisy: ria jamnica, delfinek toruń, sznaps olsztyn ]

Powiązane tematy z artykułem: delfinek toruń ria jamnica sznaps olsztyn