Na krzepliwosc krwi wplywa uklad nerwowy wegetatywny

Na krzepliwość krwi wpływa układ nerwowy wegetatywny. Czubalski wykazał, że podrażnienie nerwu błędnego prądem elektrycznym wywołuje zmniejszenie się, natomiast podrażnienie nerwu współczulnego zwiększenie się krzepliwości krwi. Stwierdził on również, że na szczycie trawienia, w związku z pobudzeniem nerwu błędnego, krzepliwość krwi zmniejsza się. Porażenie nerwu błędnego i wtórna przewaga działania nerwu współczulnego wywołuje zwiększenie się krzepliwości krwi, co stwierdzono między innymi w durze plamistym, w którego przebiegu nerw błędny jest czynnościowo porażony Walawski. W związku z tym, że tworzenie się skrzepu w miejscu zranienia jest czynnościową obroną ustroju, układ nerwowy, jako kierujący zjawiskami adaptacyjnymi, spełnia swoją rolę przystosowania ustroju również w zakresie krzepliwości krwi. ZMIANY OGÓLNEJ ILOŚCI KRWI Ogólna ilość krwi dla danego ustroju jest wielkością stałą, podlegającą w warunkach prawidłowych bardzo niewielkim wahaniom. Ustrój, bowiem oddziałuje szybko na wszelkie wahania w ilości krwi sprowadzeniem ogólnej masy krwi do stanu prawidłowego. Przez zastosowanie odpowiednich metod, to jest bezpośredniej skrwawienie zwierzęcia lub pośrednich, polegających na wprowadzeniu do krwi barwników np. czerwieni Kongo albo też na wdychiwaniu ściśle określonej ilości dwutlenku węgla wyliczono, że ogólna ilość krwi dla człowieka odpowiada średnio 1/13 – 1kg, wagi ciała. [więcej w: nasen tabletki, beczkopol, pufoteka ]

Powiązane tematy z artykułem: beczkopol nasen tabletki pufoteka